Main content

Your Ultimate Guide to Sensitive Skin

Naučite se skrbeti za občutljivo kožo ne glede na to, ali je vaša koža samo občasno občutljiva na izdelke za nego kože ali pa sta rdečica in suhost vaša stalnica. Naši kemiki v Kiehl‘su so predani ustvarjanju izdelkov za nego občutljive kože. Pri razvoju naših formul skrbno izbiramo sestavine, znane po svoji učinkovitosti in sočasnem nežnem delovanju. Na področju razvoja izdelkov za nego, primernih za občutljivo kožo, v svoji predanosti gremo še korak dlje in svoj portfelj izdelkov preizkušamo na osebah, od katerih jih ima 50 % občutljivo kožo. Odkrijte več o znakih občutljivosti kože in o tem, kako skrbeti za občutljivo kožo in jo okrepiti.

Kaj je občutljiva koža?

Občutljiva koža je pogosto opisana kot občutljivost na dejavnike, vključno z vremenom, okoljem in celo topičnimi izdelki za nego kože. Medtem ko se občutljiva koža od osebe do osebe razlikuje, številni pravijo, da imajo kožo, ki je občutljiva, odzivna, razdražljiva ali netolerantna. Občutljiva koža je enako pogosta pri moških in ženskah, vendar ženske občutljivost opazijo prej, ker pogosteje uporabljajo več različnih izdelkov za nego kože. Pri občutljivi koži sta pogosti rdečica in suhost, kar pa ne pomeni, da so znaki težav vedno vidni – povzročijo lahko zgolj nelagodje. Ti občutki in lastnosti so lahko opaznejši na posebnih predelih kože in celo na posebnih delih obraza.

Zaradi česa je koža občutljiva?

Čeprav ni enoznačnega odgovora na vprašanje, zakaj ima nekdo občutljivo kožo, lahko stanje poslabšajo različni notranji in zunanji dejavniki. Preberite več o teh agresivnih dejavnikih in o tem, kako lahko vplivajo na vašo kožo.


Vreme

Zelo nizke temperature, zelo močna vročina in močni vetrovi povzročijo suhost, razdraženost ali nelagodje kože. S spreminjanjem letnih časov lahko na občutljivo kožo neprijetno vplivajo tudi spreminjajoči se vremenski pogoji.


UV-žarki

Celo ob dneh z milim vremenom ali oblačnih dneh lahko UVA- in UVB-žarki poškodujejo kožno pregrado. Pri tipih občutljive kože, ki imajo morda kožno pregrado že poškodovano, lahko takšne poškodbe še povečajo dovzetnost kožne pregrade za zunanje agresivne dejavnike in verjetneje povzročijo nelagodje.


Onesnaženost

Različna onesnaževala lahko prav tako povzročijo vidne znake občutljivosti ali nelagodje. Prosti radikali v onesnaževalih lahko povzročijo oksidacijo, ki nato povzroči zgodnje znake staranja. Še posebej v mestih in na območjih z močno onesnaženostjo je pomembno uporabljati negovalne izdelke, ki odpravljajo onesnaževala in vsebujejo antioksidante, da kožo zaščitite in zavarujete.


Stres

Stres lahko povzroči suhost, rdečico ali druge znake nelagodja na določenih predelih. Če si boste vzeli čas, da se ustavite in sprostite, bo to morda pomagalo zmanjšati tudi slabo počutje in nelagodje kože.


Spanec

Spanec je osnovna sestavina obnove kože, njegovo pomanjkanje pa lahko zmanjša sposobnost samoobnove kožne pregrade. Privoščite si dovolj počitka in spanca, da se bo lahko vaša koža čez noč obnovila.


Prehrana

Uživanje zdrave, hranljive prehrane vpliva na zdrav videz in dobro počutje. Uživajte hrano z veliko vitamini, minerali in antioksidanti, če želite, da bo vaša koža videti bolj zdrava.


Temperaturne spremembe

Ekstremne temperaturne spremembe, uporaba klimatske naprave in dolgi poleti lahko stanje kože poslabšajo. Če začutite nelagodje, boste morda želeli prilagoditi svojo rutino nege kože med potovanjem ali vedno, ko se vam zazdi, da je vaša koža suha ali vam povzroča nelagodje.


Voda

Zaradi zelo vroče vode lahko postane koža izsušena in občutljiva. Trda voda z večjo vsebnostjo mineralov pa je lahko do občutljive kože tudi groba.

Katere so pogoste značilnosti občutljive kože?

Na občutljivi koži lahko nastanejo vidni znaki občutljivosti, kot so rdečica in suhost, prav tako pa je lahko prisotno nelagodje. Ti znaki so pogosto povezani s poškodovano kožno pregrado, zaradi katere je lahko koža dovzetnejša za agresivne dejavnike. Zaradi poškodovane kožne pregrade se pogosto izgublja preveč vode, zaradi česar postane koža izsušena. Zdrava kožna pregrada pomaga koži ohraniti vlago in prepreči suhost ter občutek nelagodja, medtem ko hkrati krepi njeno obrambo pred zunanjimi agresivnimi dejavniki.

Kako negovati občutljivo kožo?

Ne glede na to, ali redno doživljate znake občutljive kože ali samo občasno začutite nelagodje, se morate spopasti s težavo in hkrati okrepiti kožno pregrado. Negujte in navlažite suho kožo z vlažilnimi serumi, vlažilnimi izdelki ali maskami za obraz, da jo uravnotežite in pomirite. Formule, ki lahko pomagajo zmanjšati vidno rdečico kože, so še en način za ublažitev teh znakov. Poleg zmanjšanja vidnih znakov občutljive kože bodite pozorni tudi na izdelke, ki pomagajo okrepiti in popraviti kožno pregrado in s tem dolgoročno poskrbeti za zdrav videz vaše kože.

Kako lahko zaščitite občutljivo kožo?

Poleg pomiritve in okrepitve kožne pregrade je pomembno kožo zaščititi tudi pred zunanjimi agresivnimi dejavniki. Vsakodnevna uporaba kreme za sončenje je obvezen korak pri vsakem tipu kože, tudi občutljivi. Vašo kožo bo tudi na oblačen dan pomagala zaščititi pred UV-žarki in jo ohranila zdravo od znotraj in zunaj. Poiščite formulo, ki zagotavlja tudi zaščito pred onesnaženostjo, da kožo zaščitite pred prostimi radikali in drugimi potencialnimi snovmi, ki jo razdražijo. Morda boste želeli preizkusiti tudi mineralno kremo za sončenje za občutljivo kožo, ki zagotavlja SPF-zaščito z lahko formulo.

Kateri so najboljši izdelki za občutljivo kožo?

Pri negi občutljive kože bodite pozorni na formule s skrbno izbranimi sestavinami in izdelke, ki so nežni do kože. Izdelek za čiščenje obraza brez izpiranja je lahko nežna rešitev za čiščenje kože. Poiščite kreme in vlažilne izdelke z bogato teksturo, ki bodo povzročili občutek ugodja in kožo pomirili, ter formule, ki se enostavno vpijejo brez prekomernega drgnjenja. Če je vaša koža vidno rdeča ali prekomerno suha, uporabite vlažilni izdelek za občutljivo kožo, ki bo zagotovil vlaženje in hkrati okrepil ter obnovil kožno pregrado.

Kiehl’sovi kemiki z našim strokovnim znanjem o občutljivi koži razvijajo učinkovite izdelke s skrbno izbranimi sestavinami v koncentracijah, ki so še primerne za občutljivo kožo. Na svoji koži uporabite formulo s ciljno usmerjenim delovanjem ali začnite rutino za nego občutljive kože, da kožo pomirite ter ji zagotovite ugodje in nego.

Nasvet strokovnjaka

»Pomembno je uporabljati nežne formule, ki pomagajo obnoviti in okrepiti delovanje kožne pregrade. Prav tako uporabljajte izdelke, ki so zasnovani posebej za občutljivo kožo, in se izogibajte sestavinam, ki so znane po tem, da kožo razdražijo ali povzročijo alergijo.«

– Dr. Megan O’Brien, Kiehl’sova svetovalna dermatologija

Sporočilo o orientaciji
Za najboljšo izkušnjo obrnite svojo napravo